i

Meso treba nekoliko sati marinirati u mlijeku, nakon čega će biti posebno mekano i topiti se na jeziku. Krušne mrvice ne treba koristiti kupovne, već napraviti vlastite. Uzeti starog kruha (najbolje od jučer) i samljeti u mikseru. Mrvice će biti krupne i odlično držati smjesu za pohanje. Meso valja prvo umočiti u brašno, zatim jaja, pa u mrvice i poleći u vrelo ulje. Peći s obje strane po četiri minute. Izvaditi iz ulja i ostaviti nekoliko minuta na salveti da se iscijedi. Potom spremiti u poklopljenu posudu da zadrži sočnost do serviranja.

ii

Medeja mi se jako svidjela jer pokazuje kako žena mora biti emancipirana, to znači da mora biti sama svoj gazda i boriti se za to svim sredstvima. Za doći do cilja smiju se koristiti sva sredstva ako je cilj opravdan za to mi se Medeja jako svidjela i mislim da bi sve cure trebale za uzor imati takve žene kao što je Medeja, a ne kao što su pjevačice ili glumice, jer one nemaju stvarne životne probleme nego samo probleme s televizije.

iii

Na ulju pirjati sitno sjeckani luk i celer pet minuta. Dodati mrkvicu, bundevu izrezanu na manje kockice i tikvicu. Zadnjih pet minuta dodati brokulu. Može i drugo povrće. Što više različitog povrća – to bolja juha. Kuhati dvadesetak minuta. Dodati papar i sol, promiješati, a onda izdvojiti nekoliko komada bundeve i ostalo samljeti štapnim mikserom dok ne postane kremasta gusta juha. Na kraju vratiti izdvojene komade i servirati. Upravo ti komadi, kad završe na žlici, daju posebno zadovoljstvo i intenzivnu aromu.

iv

Sve je servirano, a još ih nema. Sad kasne već skoro pola sata. Marko mrzi kad ga zovem samo da bih ga pitala gdje je. Prošli se tjedan na poslu zadržao baš svaki dan, a mali je u vrtiću uvijek ostajao zadnje dijete. Kaže mi da bi sjedio na kauču sasvim sam i gledao u vrata čekajući kad će se netko njegov pojaviti na njima. Mrzim se što nisam naučila voziti. Svaki se dan mrzim zbog toga.

 
(fragment priče “Lidija” iz zbirke priča “Mučenice”.)