i

Posljednji povratak kući. Zadnji pozdravi su samo nametnuti ritual. Sve je dio programa, sve je već programirano. Jebeš to. Kopter me iskrcao na školskom igralištu. Vidimo se za dvadeset i četiri sata, rekao je pilot i odletio. Na igralištu su me dočekale Mon i Sisy.

Isuse, Bau, debela si kao prasica, rekla je Mon. Jao, to će biti skandal kad drugi vide, kriknula je Sisy i uslikala me. Stavljam ovo na mrežu. Mon me zgrabila za guzove. Jao, Bau, ove su velike kao lubenice! Koliko imaš kila? Sto? Dvjesto?

Kučke moje drage, uvijek iste. Zagrlila sam ih i obljubila.

Idemo na pivu, kravo, idemo slaviti, rekla je Mon. Daaa, al prije toga se idemo prošetati s tobom po korzu, izgledat ćemo duplo mršavije uz tebe takvu, vrištala je Sisy.

Vodite me prvo kući, kučke moje drage. Večeras ćemo na pivu. Moram prvo pozdraviti roditelje.

*

Pištanje. Dugi pištavi zvon koji se ponavlja svakih nekoliko sekundi. Slike neodređenih sjećanja miješaju se s tim neugodnim zvukom. Sve je pomiješano, vidjela sam oca i majku i oboje su se osvrtali za tim zvukom, majka je plakala a otac ju je tješio, vidjela sam Mon i Sisy kako pijano teturaju i zvuku prkose prodornim smijehom, a onda sam se pojavila pred Brunom, bio je gol i penis mu je blistao na mjesečini, ali mi je taj zvuk branio da mu priđem i onda je svijest o zvuku postala stvarna, slike su izblijedile, ostalo je samo pištanje i spoznaja da se budim.

Otvorila sam oči i zvuk je prestao. Na zaslonu ispred mog lica je pisalo „BUĐENJE IZVRŠENO“.

iv

Još jedno posljednje pivo. Ovo smo presjekle žesticama i odmah naručile novo. Mon i Sisy su točno procijenile da nemamo toliko vremena da bi pili sporo. Ajmo, živjeli! Novo nazdravljanje.

I znači putuješ s komadom! Kučke se nisu prestale ceriti.

Daj reci opet, daj reci opet!

Svi putnici putuju u paru, rekla sam, a one su vrištale od smijeha i udarale šakom o stol.

Reci opet, reci opet!

Putujemo u muško-ženskim parovima, jer ako nikoga ne bude tamo gdje stignemo, možemo začeti novu civilizaciju, uzdišem i naginjem kriglu.

Reci i ono o Evi, hajde reci.

Kao Adam i Eva.

Ahahahaha, kučke su popadale na pod od smijeha.

Jeste li se već prasnuli? cerekaju se.

Što?

Ako će na vama zasnovati civilizaciju, onda se mora znati da ćete si pasati, jelda? Ili su i njega šopali pa je debeli prasac kao moj muž, kaže Mon. Onda zaboravi na zasnivanje civilizacije, od sala mu jedva pronađem pimpek.

 
(fragment priče “Bauba” iz zbirke priča “Mučenice”.)